Honningbrød

Ingredienser

Oppskriften gir to stk. brød
50 g gjær
50 g smør
5 dl melk
2 ts salt
3/4 dl flytende honning (kan varmes i vannbad hvis den ikke er flytende)
3 dl havregryn
5 dl sammalt hvete grovt
6-7 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Smelt smøret, ha i melken og la den bli fingervarmt, ca 37 grader. Rør ut gjæren i litt av melken i en liten skål. Bland i det tørre i en bakebolle eller foodprocessor, hell i honningen samt melkeblandingen og gjæren. Elt deigen godt, for hånd ca 10 min, i maskin ca 5 min. Deigen skal slippe bollen.

La heve under plast eller håndkle i 1 time.

Ta deigen opp på bakebordet, elte lett og del den i to emner. Form hvert emne til et rundt brød. Legg på stekebrett med bakepapir. La etterheve i 45 min.

Sett ovnen på 200 grader. Pensle med litt honning rørt ut i lunkent vann, strø på havregryn. Stek i 25 min. Avkjøles på rist.

FUNFACT FRA LIVET I KUBEN

EN DRONNING BLIR FØDT!

For å få ny dronning i kuben bygger arbeiderbiene dronningceller, som er større enn vanlige celler. Her fødes larver som fôres med dronninggelé som arbeiderbiene lager. Dette gjør bien stor og sterk, og den første som kryper ut av cellen dreper de andre kandidatene, og sin forgjenger - den tidligere dronnningen.