Honningsmurt lammestek

Ingredienser

4 porsjoner:
1,5 kg lammestek
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 dl vann

Appelsin og honningsaus:
2 stk finhakket sjalottløk
1 ss olje
5 dl ferskpresset appelsinjuice
1 ss honning
2 dl stekesjy fra stek (eller kraft)
1 ss smør

Krydderglasur til smørning av steken:
Saften av 2 stk appelsin
2 båter finhakket hvitløk
2 ss finhakket frisk rosmarin
2 stk finhakket rød chili
2 ss honning
1 ss søt soyasaus (kecap manis)

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 125 °C. Krydre steken og legg den i en langpanne. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Hell i vannet og stek i ca. 3 timer til kjernetemperaturen viser 70 °C for rosastekt.
  2. Fres sjalottløken i 1 minutt i en kjele. Ha i appelsinjuice og honning. Kok ned til halv mengde. Ha i sjy/kraft og koke opp. Sil sausen og pisk inn smøret.
  3. Lag krydderglasuren ved å ha ingrediensene i en liten kjele og la alt koke ned til halv mengde. Kryddersausen skal tykne til nesten sirup. Hell krydderglasuren over steken og la kjøttet hvile 20 minutter på benken.

Server lammesteken med ovnsbakte poteter og freste grønnsaker.

FUNFACT FRA LIVET I KUBEN

VAKTBIE

Fase fire i en arbeiderbies liv er å være vaktbie, som passer på at ingen uvedkomne kommer seg inn i kuben. Denne oppgaven har bien når den er 18-21 dager gammel.