Speket rådyrlår

Ingredienser

1 rådyrlår (ca. 3 kg)
200g honning
Ca. 3 kg grov havsalt
Knust einebær og svart pepper

Fremgangsmåte

Jeg liker å beine ut låret før speking, men syns du dette er for komplisert, kan låret saltes med lårbein men uten nøkkelbein. Gni låret inn med honning og la det ligge kjølig over natta. Låret legges så i et passende kar/trau med salt i bunnen. Dekk deretter med grovsalt. Litt massering er bra for å få saltet inn i alle krinker og kroker. La kjøttet ligge i salt i ca. 3 døgn, alt etter størrelsen (ca. ett døgn pr. kg kjøtt). Det kan gjerne snus et par ganger underveis. Etter salting skylles alle saltrester av under rennende vann. Kjøttet kan nå gjerne krydres med det du måtte ønske om du vil gi den en egen smak før den legges til modning i et rent kar. Om låret er beinet ut, liker jeg å legge det under press i modningstiden. På den måten får jeg hele og pene skiver når den en gang skal serveres. Et rådyrlår lar jeg modne i om lag ei uke. Låret henges så opp til tørking på et luftig sted. Ved ideell temperatur og luftfuktighet, vil tørkeprosessen ta 3-4 uker før låret kan nytes i løvtynne skiver.

FUNFACT FRA LIVET I KUBEN

DRONENS LIVSOPPGAVE

Når våren kommer og temperaturen stiger, blir det produsert noen hundre droner (gutter) i bisamfunnet. Disse har kun som oppgave å parre seg med dronningen, hvis det det skulle oppstå et behov for ei ny dronning. Når høsten kommer, blir dronene overflødige, og kastes derfor ut av kuben.